
על מה חשוב להקפיד, מה צריך לשאול, ומהם הפרמטרים שבלעדיהם אי אפשר בכלל להרגיש קצת חול. קבלו כמה כללי אצבע שאיתם כדאי להתחיל
יוני אביב
עד לפני משהו כמו שני עשורים, הדברים היו הרבה יותר פשוטים. כל ירידה לשטח לצורך נסיעה היתה מתבצעת רק עם רכב שטח ייעודי, מהסוג שאוכל סלעים ואומר טעים. בין אם מדובר היה בתוואי שטח רך יחסית, ובין אם האתגרים שבדרך היו מהסוג שפוגשים בראלי הפרעונים, ברור היה שמסביבך תפגוש אך ורק משוגעים לדבר, המצוידים במספר קטן מאוד של דגמי רכבים שבכלל היו רלוונטיים למשימה. אלא שאז גילו נהגי כל העולם שנחמד לשבת גבוה גם אם זה ברמזור בדרך להוריד את הילדים במסגרות שלהם, או על הכביש המהיר בדרך לעבודה. בכל פינה צצו עוד ועוד וריאציות של רכבים שיודעים גם לגהץ בקלילות שביל כורכר, וגם לשנע משפחה שלמה בנוחות בתוך העיר. פתאום לכולם היו ג'יפים וג'יפונים עם אבזור של רכבי מנהלים, אבל גם עם מרווח גחון מרשים ויכולת לרדת לשטח בסופ"שים לטובת טיול ארוך. מה שכן, לא כל רכב מוגבה עם גריל קדמי אגריסיבי יכול לרדת לשטח ולחזור בחתיכה אחת, ויש בהחלט כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון לפני שרוכשים רכב לטיולי שטח. בפסקאות הבאות ננסה להתעכב על כמה כללי אצבע שכאלה.
אז איך בוחרים רכב שטח?
הזכרנו קודם לכן שלא כל רכב מוגבה הוא באמת ג'יפ שיכול לרדת לשטח. הכוונה כאן היא בעיקר לרכבים המוגדרים פנאי-שטח, שלא מצוידים בהנעה כפולה, כדוגמת ניסאן ג'וק או אופל מוקה. זה אומר שהם יוכלו להתנהל לכל היותר בשבילים מהסוג שהייתם מעזים לרדת אליהם גם עם משפחתית רגילה. במילים אחרות, אם בדמיונכם טיולים הכוללים משוכות רציניות של אבנים, חול, שלוליות וכד' – עדיף להשאיר את רכבי הפנאי שטח מהסוג הזה על הכבישים הסלולים בלבד. לרכבי פנאי שטח או ג'יפונים שכן מצוידים בהנעה כפולה, כמו למשל סוזוקי ויטארה בגרסאות מסוימות או סובארו אאוטבק יד 2 *, יש כבר יכולת להתמודד עם אתגרי שטח קצת יותר מורכבים משביל כורכר, אבל חשוב להבין שגם כאן לא מדובר ברכבי שטח "טהורים". מהסיבה הפשוטה שלרוב לא תמצאו שם תוספות כמו "הילוך כוח", או אפילו פיצ'רים ומערכות נוספות שניתן למצוא רק ברכבי שטח שנועדו לנסיעה מאתגרת באמת. אגב, הסיפור הזה הוא דו כיווני. ברוב המקרים רכבי שטח טהורים או ג'יפים שמציגים רמת עבירות והתנהלות גבוהה בשטח מאתגר, יהיו מעט פחות נוחים בנסיעה על כבישים רגילים, אם כי גם כאן ניכר שיפור גדול מאוד בשנים האחרונות. כך או כך, יש כמה דברים שחשוב לברר לפני שמעמיסים על הרכב שלכם אוהל וערכה להכנת קפה בתנאי שדה. למשל:
מרווח הגחון: בעצם מדובר במרחק שבין החלק החיצוני של תחתית הרכב שלכם, לקרקע שעליה אתם נוסעים. מטבע הדברים, ככל שהמרווח הזה גדול יותר, לרכב יש יכולת טובה "להתעלם" ממשוכות בדרך שרכבים רגילים היו נתקעים עליהן.
מיגון השלדה: בהמשך ישיר למרווח הגחון, רכבי שטח אמיתיים מגיעים עם אמצעי מיגון שמחפים על מרכב ושלדת הרכב מלמטה. בסופו של דבר, נסיעה בשטח פירושה המון אבנים בגדלים שונים, גזעי עץ ועוד המון "מזיקים" שיוכלו לגרד או אפילו לחורר לכם חלקים משלדת הרכב. מסוג הדברים שגם תרגישו בארנק, וחמור מכך – עלולים להפתיע אתכם במהלך הנסיעה אפילו אחרי שכבר סיימתם את הטיול בשטח.
הילוך כוח, נעילת דיפרנציאל וזוויות מרכב: כל המושגים האלה רלוונטיים עבורכם אם טיולי השטח שאתם מתכננים הם מהסוג האתגרי יותר. בלי להיכנס להסברים מסובכים רק נאמר שכל הפרמטרים האלה בעצם קובעים את היכולת של הרכב להתנהל מול מכשולים גבוהים, בתוואי דרך שפתאום משאירים גלגל אחד של הרכב באוויר, או עליות וירידות קשות ותלולות.
בדיקה לפני קניה
זה אולי הזמן להזכיר שנהגים רבים מעדיפים לרכוש רכבי שטח משומשים, מהסיבה הפשוטה שפעמים רבות הבעלים הקודם כבר שיפצר את הרכב עם כמה וכמה שיפורים ושדרוגים שלא היו קיימים ברכב כשיצא מהמפעל. ואם כבר הזכרנו רכבים משומשים, כמובן שבדיקה לפני קניה היא אפילו קריטית יותר כשמדובר ברכבים שיורדים לשטח. הסיבה לכך היא כפולה: אתם גם רוצים לוודא שברשותכם רכב תקין לחלוטין לפני שאתם מגיעים איתו לפסגה של איזה גבעה מבודדת, ואתם גם רוצים לוודא שכל הגבעות המבודדות שהוא כבר כבש עם הבעלים הקודמים, לא הותירו בו צלקות גדולות מדי.
לסיכום
יש המון סיבות טובות להחליף את הנוף העירוני והאספלט השחור בקצת טבע, ורכבי שטח בהחלט מאפשרים לנו גם חופשות שלמות וגם טיולי קצרים כיפיים מאוד. אגב, ההמלצה בטיולי שטח היא תמיד לצאת בהרכב של 2 רכבים או יותר, מטעמי חילוץ, אירועי חירום וכד'. בין אם תבחרו בג'יפ חדש מהחברה או שתלכו על חיית שטח קצת יותר וותיקה ומשופשפת – כדאי להיצמד לכללי האצבע הבסיסיים בבחירת הרכב. סעו בזהירות.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. אי עמידה בפירעון ההלוואה או בהחזר האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. מימון ישיר אינה אחראית לטיב או לתקינות הרכב שיירכש.
מספר רישיון 54414.